LIVE TEXT | Război în Ucraina. Federația Rusă a trimis și mai multe nave în Marea Neagră

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Federația Rusă a trimis și mai multe nave în Marea Neagră

Rusia are deja 17 nave în Marea Neagră, inclusiv cinci nave purtătoare de rachete și două submarine, conform Comandamentul Operațional ucrainean „Sud”.

Submarin rusesc din clasa Kilo în Marea Neagră. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.38 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adoptat la 28 februarie o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare ucrainean de a impune sancțiuni oficialilor ruși implicați în deportarea forțată a copiilor ucraineni. Decizia impune sancțiuni asupra a 109 cetățeni ruși implicați în deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni, inclusiv mulți reprezentanți regionali ai Comisiei pentru Drepturile Copilului din Rusia și ai Comisiei pentru Drepturile Omului. ISW a raportat că președintele rus Vladimir Putin a confirmat într-o întâlnire din 16 februarie cu comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, că Kremlinul este direct implicat în facilitarea deportării și adopției copiilor ucraineni în familiile ruse. Decizia impune, de asemenea, sancțiuni împotriva a șapte organizații umanitare și sociale ruse implicate în diferite scheme rusești care vizează deportarea copiilor. Procuratura Generală ucraineană a raportat la 28 februarie că oficialii ruși au îndepărtat cu forța 16.000 de copii ucraineni din Ucraina, în Rusia și Belarus și că oficialii ucraineni au reușit să aducă înapoi doar 307 dintre acești copii pe teritoriul deținut de partea ucraineană. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat la 27 februarie că deportarea forțată de către Rusia a copiilor ucraineni este „probabil cea mai mare deportare forțată din istoria modernă” și o crimă de genocid. ISW continuă să evalueze că deportarea forțată și adopția copiilor ucraineni poate constitui o încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

UPDATE 06.15 Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate (FSB) pe 28 februarie și a subliniat rolul FSB în sprijinirea războiului din Ucraina. Putin a lăudat FSB pentru participarea sa directă la război la „sarcini nestandardizate de teren”, cum ar fi protecția frontierei ruse și reprimarea activităților teroriste, crimei organizate, corupției și extremismului. Putin a subliniat, de asemenea, că scopul principal al FSB este de a sprijini Forțele Armate Ruse și Rosgvardia în eforturile lor de a îndeplini obiectivele „operațiunii militare speciale” și a remarcat rolul FSB în prevenirea incursiunilor grupurilor de sabotaj ucrainene pe teritoriul Rusiei. Putin a invocat frecvent mențiuni despre securitatea internă, aplicarea legii și eforturile de combatere a terorismului atunci când a vorbit despre războiul din Ucraina, pentru a prezenta războiul ca o amenințare la adresa securității interne a Rusiei și pentru a aduce războiul mai aproape de circumscripția sa națională, așa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 05.52 Kremlinul încearcă probabil să reintroducă o operațiune de informare rusă menită să prezinte în mod fals Rusia ca fiind deschisă la negocieri, în timp ce Occidentul refuză să negocieze. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 28 februarie că oficialii ruși sunt deschiși la negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar că Ucraina și Occidentul trebuie să recunoască noi „realități teritoriale” asociate cu anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Peskov a adăugat că Ucraina trebuie să ia în considerare și obiectivele specifice ale Rusiei în războiul din Ucraina pentru a ajunge la o înțelegere negociată. Aceste obiective includ schimbarea de regim a guvernului ucrainean sub rubrica „denazificare” și eliminarea capacității Ucrainei de a se apăra împotriva viitoarelor atacuri rusești sub rubrica „demilitarizare”. Peskov a declarat, de asemenea, că Rusia a făcut pregătiri serioase pentru discuții înainte de a lansa invazia Ucrainei, dar a acuzat Occidentul că nu este receptiv la astfel de discuții.

UPDATE 05.40 Kremlinul pare să-l folosească pe președintele belarus Alexandru Lukașenko ca mijloc de reangajare cu această operațiune de informare, probabil în urmărirea negocierilor în condiții favorabile Rusiei și a întârzierilor ulterioare în furnizarea de către Occident a sistemelor de arme critice Ucrainei. Lukașenko a declarat, în timpul călătoriei sale oficiale în China, că Rusia este pregătită să facă pași către o reglementare pașnică și că există o oportunitate unică de a pune capăt războiului din Ucraina înainte ca Rusia să-și pună economia pe o bază de război mai puternică. Lukașenko a învinuit, de asemenea, Occidentul și SUA pentru că au constrâns oficialii ucraineni să respingă negocierile cu Rusia. Kremlinul și Lukașenko vor profita probabil de lansarea de către China a unui plan de pace în 12 puncte pentru a reintroduce o operațiune de informare rusă existentă pe care Kremlinul a folosit-o în decembrie 2022. Acea campanie de informare centrată pe deschiderea Rusiei la negocieri a avut ca scop să determine oficialii occidentali să ofere concesii preventive și să constrângă Ucraina să negocieze în condițiile rusești și probabil a contribuit la întârzierea furnizării tancurilor occidentale și a altor echipamente esențiale pentru continuarea contraofensivelor mecanizate ucrainene. Kremlinul ar putea reintroduce operațiunea de informare a negocierilor pentru a reduce eficacitatea viitoarelor contraofensive ucrainene prin întârzierea furnizării ajutorului occidental esențial și pentru a căuta să obțină concesii înainte de eventualele eșecuri ulterioare în Ucraina.

UPDATE 05.20 Președintele belarus Alexander Lukașenko ar putea facilita schemele de evaziune a sancțiunilor dintre Rusia și China, în timpul călătoriei sale oficiale la Beijing, China, din 28 februarie – 2 martie. Deutsche Welle a scris că Lukașenko va semna un pachet amplu de acorduri privind dezvoltarea de proiecte comune, comerț, economie, investiții, cooperare umanitară și cooperare politică cu China în timpul vizitei sale de trei zile. Lukașenko a declarat anterior că industria de apărare din Belarus poate produce arme, deoarece Belarus are acces la microelectronice, optică și alte componente de import din alte state. Oficialii ucraineni de informații au declarat că Belarus a furnizat Rusiei muniție de artilerie din depozitele din Belarus pentru a sprijini operațiunile din Ucraina. Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a declarat pe 25 februarie că CIA crede că, în prezent, conducerea chineză ia în considerare furnizarea de echipamente letale Rusiei. China poate transfera în mod clandestin echipamente în Rusia prin Belarus.

UPDATE 04.57 Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Svatove pe 28 februarie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse sunt angajate în lupte aprige lângă Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove).Un alt blogger a susținut că elementele detașamentului de asalt ale Diviziei a 3-a de infanterie motorizată (Armata combinată a 20-a de gardă, districtul militar de vest) au împins forțele ucrainene din poziții nespecificate pe linia Svatove-Kreminna.

image

UPDATE 04.34 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Kreminna pe 28 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes lângă Kreminna, Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Ploshchanka (17 km nord-vest de Kreminna). ), Dibrova (6 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că, în timp ce forțele ruse din regiunea Lugansk încă mai au inițiativa, operațiunile ofensive rusești din regiunea Lugansk nu au succes, susținând evaluarea anterioară a ISW că ofensiva forțelor ruse din zonă nu are suficiente rezerve pentru a crește amploarea sau intensitatea atacului. Imaginile geolocalizate publicate pe 27 februarie au arătat două tancuri rusești trăgând în poziții ucrainene la vest de Chervonopopivka (5 km nord de Kreminna), indicând progrese limitate ale Rusiei. Bloggeri ruși au susținut că elemente ale Regimentului 254 de infanterie motorizată (Divizia 144 de infanterie motorizată, Armata 20 de arme combinate, districtul militar de vest) au luptat lângă Kreminna.

UPDATE 04.11 Forțele ucrainene continuă să vizeze zonele de concentrare ruse din spatele frontului din regiunea Oblastului Lugansk. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 februarie arată consecințele unei lovituri ucrainene HIMARS asupra unui depozit de muniții rusești din Kadiivka.

UPDATE 03.55 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut și au obținut câștiguri tactice în Bakhmut pe 28 februarie. Surse ruse au postat imagini pe 27 și 28 februarie în care luptătorii Wagner se plimbă în nordul Bakhmutului, lângă gara Stupky și magazinul de grădină „Sady Bakhmuta”, indicând că Gruparea Wagner a avansat în nordul Bakhmutului. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra orașului Bakhmut; la nord de Bakhmut, lângă Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest), Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest), Berkhkivka (4 km nord), Yahidne (1 km nord-vest), Vasyukivka (13 km nord-vest) și Bohdanivka (8 km nord-vest); la vest de Bakhmut lângă Chasiv Yar (10 km vest); și la sud-vest de Bakhmut lângă Bila Hora (15 km sud-vest). Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a subliniat că situația din Bakhmut devine din ce în ce mai complicată, și comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrsky a remarcat că Wagner își angajează din ce în ce mai mult cele mai pregătite unități de asalt la ofensive în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner încearcă să avanseze spre centrul Bakhmutului dinspre nord, lângă stația Stupky și din poziții de la periferia estică a Bakhmutului. Un blogger rus a remarcat că trupele ruse atacă spre Bohdanivka pentru a amenința ruta Khromove-Bakhmut. Filmări geolocalizate postate pe 27 februarie arată trupele ucrainene lovind pozițiile Wagner în apropiere de Ivanivske (5 km vest de Bakhmut), iar un blogger rus a susținut că trupele ruse continuă atacurile către Ivanviske însuși. Imaginile realizate de un soldat ucrainean în Chasiv Yar arată un foc puternic îndreptat spre așezare.

image

UPDATE 03.34 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 28 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în zona Avdiivka de lângă Kamianka; la periferia nord-vestică a orașului Donețk, lângă Pervomaiske; Krasnohorivka și Nevelske; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Pervomaiske. Bloggeri ruși au susținut că trupele ruse au străpuns liniile defensive ucrainene în Pobieda și au câștigat noi puncte de sprijin în Marinka. Statul Major ucrainean a detaliat o lovitură de succes asupra unei grupări ruse din Marinka pe 27 februarie, care a distrus cinci tancuri și șapte vehicule de luptă de infanterie BMP.

UPDATE 03.02 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 28 februarie. Statul Major ucrainean a remarcat că trupele ruse au continuat acțiuni ofensive nespecificate în direcția vest Donețk. Un blogger rus a susținut că elementele de infanterie navală rusă luptă spre Vuhledar din zona Mykliske dacha și în Vuhledar însuși, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a trupelor rusești în Vuhledar.

image

UPDATE 02.47 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse se pot pregăti pentru operațiuni ofensive în regiunile Zaporijia și Herson. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse apără în regiunile Zaporijia și Herson, dar că încearcă să creeze condiții care să permită forțelor ruse să conducă ofensive în unele zone nespecificate ale acestei părți a frontului. Consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andryushchenko, a raportat că forțele ruse au transferat între 20.000 și 25.000 de militari din raionul Mariupol, în regiunea Donețk, în zone nespecificate ale frontului, deși forțele ruse probabil au transferat majoritatea acestor trupe în zone de operațiuni ofensive active.

image

UPDATE 02.31 Un oficial ucrainean a raportat că forțele ruse sunt vulnerabile la atacurile ucrainene la Kinburn Spit din regiunea Mykolaiv și se pregătesc să se retragă din pozițiile mai apropiate de râul Nipro, pe malul de est (stânga) din regiunea Herson. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat că bombardamentele rusești ale Oblastului Mykolaiv au devenit mai puțin intense, deoarece forțele ruse ezită să meargă la capătul Spitului Kinburn pentru a bombarda Ochakiv, Regiunea Mykolaiv și zonele învecinate. Humenyuk a declarat că forțele ucrainene localizează imediat unitățile de artilerie rusești pe Kinburn Spit odată ce trag și că aceste unități rusești nu au suficient timp pentru a evacua zona înainte ca forțele ucrainene să efectueze foc de contrabaterie.

UPDATE 02.16 Forțele ucrainene și ruse continuă să se angajeze în activități de recunoaștere și înfruntări în delta râului Nipro. Imaginile geolocalizate publicate pe 27 februarie susțin că forțele speciale ucrainene efectuează un raid împotriva forțelor ruse pe insula Krukhlyk (4 km sud de orașul Herson) și indică probabil că forțele ucrainene dețin poziții cel puțin în partea de nord a insulei vecine Velikiy Potemkin. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că sabotajul și recunoașterea rusești încearcă ocazional să se deplaseze între insulele râului Nipro în nave civile transformate și că forțele ucrainene au distrus două dintre aceste ambarcațiuni pe 28 februarie.

UPDATE 01.55 Forțele ucrainene continuă să lovească concentrările și logistica forțelor rusești în sudul Ucrainei. Primarul ucrainean Polohy, Yuriy Konovalenko, a raportat că forțele ucrainene au lovit o zonă de concentrare a forțelor rusești în partea de sud a orașului Polohy, regiunea Zaporijia, pe 27 februarie. Humenyuk a raportat că forțele ucrainene nu bombardează zonele rezidențiale sau infrastructura critică din sudul Ucrainei și nu lovesc forțele ruse din aceste zone, asigurându-se că rezidenții locali nu vor fi afectați. Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson, Ochakiv, regiunea Mykolaiv și Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 01.18 Mai multe surse de știri ale opoziției ruse au raportat pe 28 februarie că poliția armeană l-a reținut pe cetățeanul rus Nikita Kamensky la Erevan, Armenia, pentru vandalism, aparent pentru că autoritățile ruse l-au adăugat în baza lor de date privind persoanele căutate, în decembrie, pentru că ar fi pictat sloganuri anti-război în stația de metrou Timiryazevskaya, Moscova, în iulie. Această arestare demonstrează disponibilitatea și capacitatea autorităților ruse de a viza cetățenii ruși din străinătate în țări prietenoase cu Rusia pentru acte de protest comise anterior în Rusia. Extinderea eforturilor de urmărire penală rusă și cooperarea armeană sunt ambele evenimente semnificative, deși este de remarcat faptul că Rusia și Armenia au un tratat de extrădare existent. Oficialii armeni nu au comentat încă public cu privire la potențialul de a-l extrăda pe Kamensky în Rusia.

UPDATE 00.33 Forțele ruse continuă să se confrunte cu dificultăți grave în înlocuirea echipamentului militar pierdut și a muniției. Statul Major ucrainean a distribuit pe 28 februarie un raport al șefului Ucrainei al Centrului pentru Cercetarea Trofeelor, colonelul Alexander Zaruba, în care evaluează că achizițiile rusești de echipamente din Coreea de Nord și Iran și desfășurarea de rachete Kh-22 învechite indică faptul că Rusia nu poate face față necesităților de război. Business Insider a citat pe 28 februarie un oficial occidental nespecificat care observă că cererea rusă de tancuri depășește oferta și producția cu un factor de 10. Rusia pierde 150 de tancuri pe lună în Ucraina, în timp ce singura fabrică de producție de tancuri din Rusia, UralVagonZavod, produce 20 de tancuri pe lună. Business Insider și The Economist a remarcat că 18 fabrici rusești recondiționează tancuri vechi și că alte două fabrici de reparații se vor alătura eforturilor în curând. Business Insider a concluzionat că, totuși, este puțin probabil ca producția rusă să îndeplinească nivelurile cererii. Un proeminent blogger rus, pe 28 februarie, a distribuit un raport al unui soldat rus de pe 9 decembrie conform căruia Rusia a rămas în urma forțelor ucrainene în ceea ce privește producția de drone și formarea operatorilor de drone.

ȘTIRE INIȚIALĂ Federația Rusă a trimis și mai multe nave în Marea Neagră. Rusia are deja 17 nave în Marea Neagră, inclusiv cinci nave purtătoare de rachete și două submarine, conform Comandamentul Operațional ucrainean „Sud”. "Prezența navelor inamicului în Marea Neagră a crescut semnificativ, în ciuda unei furtuni moderate. În prezent, există 17 nave, nave purtătoare de rachete și două submarine. Capacitatea totală de lovire a acestora a ajuns la 32 de rachete", arată Comandamentul Operațional „Sud”. Se observă că Rusia nu oprește loviturile cu rachete, atât în masă, cât și punctuale. „Semnalele de alarmă aeriană pot suna mai des, nu trebuie ignorate. Nivelul de amenințare este semnificativ crescut”, spune Comandamentul Operațional „Sud”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?